TMO demonstreert nieuwe koers met Business Battle

maandag 16 december 2013

“Iemand zei tegen mij: op deze school krijg je gymschoenen om sneller de ladder op te rennen. Maar deze vier finalisten hebben de gymschoenen al en hoeven alleen nog maar te leren hoe ze hun veters strikken,” zo opent Mark Delis, sales director bij Just Brands, de finale van de Business Battle: een nieuwe wedstrijd van TMO, de hbo-opleiding voor commerciële managementfuncties in de modebranche. De vier studenten in spé staan klaar om hun pitch te geven. Allen hebben de afgelopen twee maanden, onder begeleiding van professionals uit de modebranche, een aantal opdrachten gemaakt ter voorbereiding op het schrijven van een bedrijfsplan. De finalist met het beste concept wint een studiebeurs ter waarde van een volledige opleiding aan de TMO Fashion Business School.

Het is de eerste keer dat TMO een Business Battle organiseert. In de vakjury: Marc Kooiman (commercieel directeur Gaastra), Britt Fontijn (inkoper bij V&D), Krein Bons (directeur Van Haren), Han Bekke (bestuursvoorzitter Modint), Jan Meerman (bestuursvoorzitter Inretail) en Chris Veldhuizen (manager bij TMO). De wedstrijd voor aankomend studenten is onderdeel van de nieuwe koers die de school vaart. De wedstrijd maakt duidelijk wat een opleiding aan TMO inhoudt en wat er van de aankomende studenten verwacht wordt: ondernemend zijn, commercieel, vernieuwend, het verschil kunnen maken en vooral een mentaliteit van hard werken hebben.

TMO vaart nieuwe koers

“TMO was altijd al gericht op ondernemen en doen, binnen de nieuwe koers komt daar strategisch denken bij,” zegt Chris van Veldhuizen, manager curriculum bij het TMO. Het belangrijkste nieuwe speerpunt is nog meer samenwerken met ondernemers en bedrijven. Denk daarbij aan stages, projecten en gastcolleges. “We wil studenten afleveren die state-of-the-art zijn, voorlopers in de modebranche.”

TMO vindt samenwerkingen met het bedrijfsleven belangrijk. De ondernemingen kunnen studenten praktijkervaring bieden, wat in de ogen van de school onmisbaar is voor aankomende werknemers in de modebranche. “Studenten worden uit hun comfort zone gehaald, leren sneller, maar ook beter, stappen niet pas na hun afstuderen in de echte zakenwereld, maar raken alvast gewend aan de bedrijfsculturen,” zegt Theo Rauch, directeur van TMO en Detex, het trainingsinstituut voor professionals in moderetail.

De HBO-opleiding is aangescherpt door het onderwijs meer prestatiegericht en commerciëler te maken. “Studenten moeten hun nek durven uitsteken, vanaf dag één investeren in de arbeidsmarkt en hun carrière,” verklaart Rauch. Als verantwoordelijke voor het curriculum, neemt Van Veldhuizen het over en vertelt dat de school naast de standaard business- en modevakken, ook ook lessen en coaching in attitude geeft. De studenten moeten in het nieuwe curriculum werken aan een persoonlijk ontwikkelingsplan en krijgen training in onder andere pitchen, presenteren, reflecteren en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ontwikkeling.

TMO richt zich in nieuwe koers op studenten, alumni én ondernemers

TMO biedt een HBO Bachelor opleiding aan, maar wil zich daarnaast meer gaan richten op‘lifelong learning’, om de vakkennis van professionals continue te blijven vernieuwen. De modeschool investeerde daarom in de ontwikkeling van een kenniscentrum, genaamd ‘Center of Expertise’. Concreet betekent dit dat de twee labs – het textiellab en visual merchandiselab - die de school al heeft, onlangs vernieuwd zijn. Het vroegere visual merchandiselab is inmiddels getransformeerd tot een retaillab.Van Veldhuizen: "Daar kunnen ondernemers bijvoorbeeld terecht voor informatie over RFID-codes en het creëren van een webshop als aanvulling op hun bedrijf.”

Van de 240 inzendingen van de Business Battle 2013 bleek het idee van Maureen van Mukekom de beste. Ze won in de finale van Eline Warsen, Pauline Peters en Menno Branger. Mulekom bedacht het concept ‘Labels of Wisdom’, een keurmerk dat meer transparantie geeft in het productieproces van mode-items. De labels geven informatie over wie, hoe, met welke grondstoffen en waar een product geproduceerd is. Jurylid Meerman: “Maureen heeft haar concept buitengewoon goed uitgewerkt en speelt hiermee in op een zeer actueel thema in de modebranche.”

Ingrid Reinds

Ingrid Reinds