Topshop van Amsterdam naar Den Haag; plus andere ketens

woensdag 29 februari 2012

Nog geen jaar hield de shop-in-shop van Topshop het vol in de Amsterdamse winkel SPRMRKT. Door ongunstige wisselkoersen, werd er begin dit jaar stilletjes een einde gemaakt aan de verkoop van Topshop in Amsterdam. Maar, de Britse keten komt terug, met een filiaal in Den Haag. Volgens de gemeente komen ook Hollister, Forever 21, Marks & Spencer en Primark naar de Zuid-Hollandse stad.

Dat Primark een filiaal bouwt in Den Haag was al langer bekend. Ontwikkelingsmaatschappij Kalvermarkt bevestigde in november aan FashionUnited dat er een huurovereenkomst is getekend voor een pand op de hoek van de Kalvermarkt en Spui in Den Haag. Volgens de gemeente Den Haag is Primark niet de enige buitenlandse keten die zijn heil zoekt in de stad. In een bericht op de website van de gemeente staat dat ‘het er naar uit ziet dat vijf populaire modeketens naar de Haagse binnenstad komen, binnen een paar jaar’. “De meeste winkels krijgen een oppervlakte van 4000 vierkante meter, verdeeld over meerdere verdiepingen,” is te lezen op DenHaag.nl. Bij de gemeente was niemand bereikbaar voor meer uitleg. Wel is duidelijk dat Den Haag blij is met de komst van de nieuwe winkels, zo staat in het persbericht.

Zo zou de Britse keten, onder leiding van de Nederlander Marc Bolland, Marc & Spencer, na ruim tien jaar terugkeren naar Den Haag. Ook de Amerikaanse modebedrijven Forever 21 – die al bijna een jaar geleden aankondigde flink te gaan uitbreiden in Europa en ook plannen had voor een Nederlandse winkel - en Hollister zouden hun opwachting maken in de Haagse binnenstad.

Topshop moet de modemagneet worden van het Haagse centrum. Momenteel zijn de kledingstukken van de Britse keten niet meer verkrijgbaar in Nederland. Tot eind vorig jaar konden consumenten nog terecht bij de shop-in-shop van het merk bij de Amsterdamse modewinkel SPRMRKT. Maar de winkel besloot te stoppen met de winkelhoek. “Topshop bepaalde de prijzen in euro’s, maar die vielen zeer ongunstig uit. Zo was het voor consumenten goedkoper om de kleding via de webshop van Topshop aan te schaffen, dan bij ons in de winkel. Dat vonden we oneerlijk tegenover de klant,” vertelt Ganni Bab van de winkel. Volgens Bab liep de kleding wel goed, en komen er nog iedere dag klanten in de winkel vragen naar het modemerk. Waarom dan toch niet gewoon blijven verkopen? Bab: “De webwinkel werd wel een soort concurrent van ons. Soms kwamen klanten in de winkel kijken en gingen ze het daarna online bestellen.” Of SPRMRKT weer collecties van Topshop wil verkopen, als het bedrijf haar prijsbeleid aanpast, kan de Amsterdamse winkel nog niet zeggen.

Foto: Topshop