WFC presenteert tweede kunstwerk

maandag 22 februari 2010

Kunstenaar Victor de Bie heeft in opdracht van het World Fashion Centre (WFC) een kunstwerk gemaakt dat het verband tussen de modewereld en de creatieve industrie laat zien. Dat kunstwerk –een blackbox met een multifunctionele ring- werd maandag onthuld. Het WFC heeft zichzelf ten doel gesteld om elk jaar aan een kunstenaar de opdracht te geven die mode in de spotlight zet. De Bie is de tweede kunstenaar die deze taak kreeg; vorig jaar kreeg Joseph Klibansky die opdracht.

Waar Klibansky nog vrij was om te bepalen met welke materialen hij werkte; werd voor Victor de Bie dit jaar een extra uitdaging opgeworpen: zijn ontwerp zou worden uitgevoerd met behulp van nieuwe productietechnieken ontwikkeld door Freedom Of Creation (FOC): De digitale 3-D printer die voor de gelegenheid is neergezet in World Fashion Centre.

Freedom of Creation is een ontwikkel - en onderzoeksbedrijf gespecialiseerd in het realiseren van nieuwe ontwerptoepassingen met behulp van nieuwe productietechnieken. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een collectie uitgebracht van designlampen en andere interieuraccessoires.

“Een bijzondere manier van produceren,” vond de Bie, die het ontwerp zelf vooraf had gemaakt in was: “Het was heel apart dat ik niet zelf bezig hoefde te zijn met de definitieve uitvoering van een ontwerp. Normaal doe ik dat zelf; nu heb ik het uit handen gegeven. Daarom was er bij het maken van dit ontwerp ook echt sprake van samenwerking.”

Victor de Bie (1976) is in 2001 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie als fashion designer, maar werd na zijn afstuderen schilder. De werken van Victor de Bie zijn bekend door felle kleuren en bijzondere ontwerpen, waarbij de link naar mode is blijven bestaan. Het ontwerp dat hij maakte voor het WFC is een ring met drie hoofddeksels die naar behoefte verwisseld kunnen worden: een kroontje, een hoedje-van-papier en Mickey Mouse-oren. Het object is uitgevoerd in zwarte kunststof en wordt gepresenteerd in een zwart doosje: “Zoals in het vliegtuig alle informatie verzameld wordt in de zwarte doos, zo bevat dit doosje informatie over mode, FOC, en mijzelf,” legt hij uit.

In de centrale hal van het WFC is tien dagen lang een overzicht te zien van de door Freedom of Creation uitgevoerde objecten, onder meer van ontwerpers als Ted Noten en Droog. Het ontwerp van Victor de Bie is uitgebracht in een limited edition van 75 die werd weggegeven aan partners van het WFC.

Foto: Eerder werk van Victor de Bie dat model stond voor het kunstwerk dat hij maakte voor het WFC