Waarom mode in ‘in between’ maten nog niet hip is

vrijdag 22 februari 2013

Op de roltrappen van winkelcentrum Magna Plaza in Amsterdam showen 24 volle vrouwen maxirokken, leren jasjes en oversized tops. Hoewel ze zelf net flink is afgevallen heeft Franska Stuy, hoofdredacteur van weekblad Libelle, maar één boodschap aan de modebranche: ‘ga eens normaal doen’. Want dat veel modemerken stoppen bij maat 42, dat slaat nergens op. Het vrouwenblad sloeg de handen ineen met imagostylist Dyanne Beekman voor een eigen Dyanne+ Libelle collectie.

In januari noemde het Deense modeconcern Bestseller mode voor meiden met maat 42 tot 54 al een gat in de markt. Bestseller lanceerde daarom Juna Rose, voor vrouwen die er modisch uit willen zien, net als hun slankere vriendinnen. Ook de Spaanse modeketen Mango wil zich op die groep richten en plant in de zomer van 2014 de introductie van een nieuw label. Hoe kan het dat er nog steeds geen hippe kleding is voor vrouwen met maat 42plus?

Edith Dohmen heeft wel een verklaring. Ze richtte de site Stylehasnosize.com op en na tien jaar als stylist te hebben gewerkt vond ze het tijd voor haar eigen modelijn: voor in between vrouwen met maat 42 tot 48. De collectie met jasjes, blouses, jurken, tunieken en rokken, gaat binnenkort in productie en wordt vanaf april verkocht op Edithdohmen.com.

Echte plussize merken mijdt Dohmen. Die collecties zijn niet modisch. Ook lijk je daar volgens de stylist en kersverse ontwerpster alleen maar dikker in, omdat er wordt uitgegaan van vrouwen met maat 60. En hoewel Dohmen het toejuicht dat ketens als River Island en Primark niet stoppen bij maat 42, zit ook die kleding niet goed. “Zij vergroten maat 34 gewoon uit, terwijl je hele andere verhoudingen hebt als je een grotere maat hebt.” Zelf lette ze bij haar collectie op de ‘knelpunten’: borsten, heupen en bovenarmen. Ze ging niet uit van een bestaande maattabel.

Ze gaat graag de discussie aan met ontwerpers. Zij zeggen dat er geen vraag is naar grotere maten. “Maar dat geloof ik niet als de gemiddelde maat van Nederlandse vrouwen 42 is. Misschien is het een vicieuze cirkel. Als vrouwen denken dat het toch geen zin heeft om bij Zara naar binnen te stappen, verandert er ook niets,” zegt Dohmen. “Van couture snap ik het nog, dat is kunst. Een schilder wil ook geen obstakels op het doek, maar confectiemerken moeten juist rekening houden met het lichaam van vrouwen.”

Dohmen houdt er van de taille te accentueren door blouses in rokken te dragen. Jasjes noemt ze ‘het kroontje op je outfit’. Haar eigen lijn heeft een vintage uitstraling en bestaat uit de stijlen: ladylike, simplicity en rebel. De stoffen vallen soepel en voor de blazers gebruikte ze gobelin en katoen. “Aan korte leren jacks, die je altijd ziet in pluscollecties, heb ik een hekel. Die mag je gelijk verbranden,” lacht ze.

Yasmine Esser

Foto rechts: Dyanne+ Libelle
Foto links: Edith Dohmen