Zes winnaars Han Nefkens Award

maandag 20 januari 2014

In plaats van één winnaar, heeft het vijfkoppige juryteam van de Han Nefkens Award voor zes jonge ontwerpers gekozen, die met de prijs naar huis gaan. Zij ontwikkelden allemaal een nieuw werk op de grens van mode en kunst. De items zijn dit najaar te zien in de tentoonstelling The Future of Fashion Now, in het museum Booijmans van Beuningen in Rotterdam.

Kunstverzamelaar Han Nefkens, modelector José Teunissen, Vogue-hoofdredacteur Karin Swerink, creatief directeur bij Atopos Vassilis Zidianakis en modeduo Viktor & Rolf, kozen de zes winnaars. "Het moest mij raken, inspireren en verrassen. Aan die drie criteria voldoen alle zes designers," zegt Swerink.

De zes winnaars: Iris van Herpen uit Nederland, Craig Green uit Groot-Brittannië, Dolci & Kabana uit Australië, Olek uit Polen, Digest Design uit China en Lucco uit Peru. De jury begeleid de winnaars tot de tentoonstelling in het Boijmans van Beuningen museum open gaat. Het publiek kan dit proces volgen via een speciale website, die binnenkort is gelanceerd.

Collectie winnaars Han Nefkens prijs te zien in Booijmans van Beuningen

The Future of Fashion is Now gaat over de kritische positie van jonge modeontwerpers ten opzichte van het modesysteem. Ook gaat de tentoonstelling in op de rol van kleding in de maatschappij. Te denken valt aan thema's als: duurzaamheid, nieuwe technologieën en de waarde van kleding voor de persoonlijke identiteit. Ontwerpers als Christophe Coppens, Maison Martin Margiela, Hussein Chalayan en Viktor & Rolf tonen hun werk. Han Nefkens maakte recentelijk bekend dat hij de nieuwste haute couture collectie van Viktor & Rolf schenkt aan museum Boijmans Van Beuningen, voor de tentoonstelling The Future of Fashion is Now. Ook zal er werk van jonge ontwerpers te zien zijn.

De Koreaanse Rejina Pyo en de Belgische Christophe Coppens en Charles LeDray, gingen eerder al met de Han Nefkens Award naar huis. De prijs is opgericht om ontwerpers te eren die op het grensvlak van mode en kunst werken. De Han Nefkens Fashion on the Edge Award, zoals de prijs voluit heet, biedt ontwerpers de mogelijkheid nieuw werk te maken, dat vervolgens in langdurig bruikleen wordt gegeven aan het Rotterdamse museum.

Foto klein: Lucco
Foto groot: Iris van Herpen x Jean Baptiste Mondino