Oprichters kopen Oilily terug

De verkoop van het failliete modebedrijf Oilily heeft een verrassende wending genomen nu blijkt dat het merk verkocht is aan de oprichters van het modemerk Oilily, de familie Olsthoorn. Curator Marc Molhuysen zegt dat de familie het merk Oilily en alle daaraan verbonden rechten afgelopen dinsdag hebben gekocht. De verkoop betekent niet dat het modemerk nu ‘gewoon’ doorgaat. De familie heeft namelijk niet het bedrijf overgenomen. De winkels, de voorraad en de overige bezittingen van het bedrijf worden separaat verkocht, maar daarvoor is nog geen koper gevonden. Ook het personeel wordt niet overgenomen.

Het merk werd begin jaren zestig opgericht door Willem en Marieke Olsthoorn. Na een aanvankelijke groei van het bedrijf, raakte het in de jaren negentig in financiële problemen waarna het in 2003 werd verkocht aan investeringsmaatschappij H2 Equity Partners, dat het bedrijf begin dit jaar verkocht aan het echtpaar Age Hollander en Lea Ward. Afgelopen maand werd het faillissement over het bedrijf uitgesproken.

In een interview met het Volkskrant Magazine liet Willem Olsthoorn enkele maanden geleden al doorschemeren zich niet te kunnen vinden in de weg die de nieuwe eigenaren met het merk waren ingeslagen.

 

Nieuw winkelconcept Oilily

Het Nederlandse Oilily is bezig met een herpositionering. Het idee is dat het merk niet meer alleen met de collecties op gaat vallen, maar dat ook de styling meer aandacht zal krijgen en een bezoek aan een Oililywinkel een echte beleving wordt. Onderdeel van het nieuwe imago is een bohémien-achtig en meer volwassen imago. Daartoe hebben de winkels een restyling ondergaan en lanceerde het merk onlangs het Light Cabinet Tour-concept; in de buurt van Oililywinkels worden antieke kasten op straat gezet die de aandacht trekken van voorbijgangers. Wie de kast opende zag een sleutelgat waardoor men zicht had op een uitvergroot detail van een Oilily kledingstuk. De brocante kasten sluiten aan bij het nieuwe concept van de winkels waar brocanterie en industriële elementen samen komen.

De winkels van Oilily in Antwerpen en New York hebben al een restyling ondergaan. Onlangs werden deze concept-stores heropend. Door het succes hiervan werd het nieuwe concept ook in thuisland Nederland gelanceerd. De winkel in Maastricht is heropend op 16 februari. Rotterdam is op 28 februari aan de beurt en de winkel in Haarlem wordt heropend op 8 maart. De winkel in de Kalvertoren in Amsterdam wordt op 20 maart opnieuw geopend. Een restyling van de winkels in Amsterdam PC Hooftstraat en Alkmaar staat op stapel.

www.oilily.nl
26 februari 2008

 

Oilily kiest voor de catwalk

Op vakbeurzen zul je het Nederlandse modemerk Oilily niet zo snel meer aantreffen. "Dat is zo statisch en obligaat," vindt directeur Jeroen Bik. De nieuwe manier om het merk te presenteren is op de catwalks van grote mode-evenementen. "Met een catwalkshow kun je goed laten zien hoe de kleding eruit ziet als het gedragen wordt. Het is levendig, optimistisch en positief. Dat past beter bij Oilily."

De eerste catwalkpresentatie vond plaats op vrijdag 25 januari tijdens de Amsterdam International Fashion Week. Agenten en winkelmanagers waren daarvoor overal vandaan gekomen, zelfs zakenpartners uit Korea waren van de partij. Het moet gezegd: het optimisme spatte af van de nieuwste ontwerpen van Oilily, en dat lag niet alleen aan de vrolijke kleuren. "Het zijn de details," zegt de directeur. "Een van de jasjes heeft op de achterzijde een patroon van 680 knopen van parelmoer. De trenchcoats zijn gemaakt van speciale boiled wool en die zwarte rok is helemaal met de hand gebreid. We hebben ernaar gestreefd om van elk stuk iets bijzonders te maken. Het is de bedoeling dat kleding van Oilily dat ene kledingstuk in je kast wordt dat altijd goed is."

Oilily heeft een zware tijd achter de rug. Eind jaren negentig begon het bedrijf verlies te lijden en in 2003 werd een meerderheidsbelang genomen door investeerders van Abn Amro Capital en H2 Equity Partners. Om het tij binnen het bedrijf te keren voerden de investeerders een aantal veranderingen door op gebied van IT, management en administratie. Dit leidde ertoe dat de onderneming weer winstgevend werd. In juni van vorig jaar werd Jeroen Bik aangetrokken om het bedrijf te reorganiseren. Dat gebeurde flink: het personeelsbestand werd wereldwijd met vijftien procent teruggebracht, het complete managementteam werd vervangen en de koers bijgesteld. In plaats van op kinderkleding en kleding voor volwassen vrouwen, richt het merk zich nu in eerste instantie op een collectie jonge vrouwen. Deze collectie wordt doorvertaald naar een collectie voor de jongere en een collectie voor de oudere doelgroep.

"Er zijn een aantal bewegingen gaande in de markt voor mode en de groei van het premiumsegment is er daar een van," aldus Jeroen Bik. "Daar wil Oilily op inhaken. De intrinsieke waarde van het kledingstuk moet echt goed zijn. Dat betekent alleen maar exclusieve stoffen, en goed design dat bijna tegen kunst aan moet zitten."

De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Agenten zijn weer tevreden, met als gevolg dat het bedrijf groeit in resultaat en omzet. De bestaande winkels worden opnieuw ingericht en er komen nieuwe winkels bij: dit jaar drie in de Verenigde Staten, zes in China en een in Japan. Ook is het de bedoeling dat Oilily vaker een catwalkshow gaat geven; zo heeft het merk bijvoorbeeld de Fashion Week van New York op het verlanglijstje staan.

www.oilily.nl
29 januari 2008

 

ingezonden mededeling
Oilily groeit en zoekt enthousiaste professionals

Oilily, hét creatieve, internationaal gerenommeerde fashion label met Nederlandse roots, is ook van de partij op de Carrièrebeurs voor de Mode op 25 oktober 2007. Oilily zoekt voor haar wereldwijde groei namelijk enthousiaste professionals met een bijzondere passie voor mode en creativiteit. Bezoek daarom Oilily op de Carrièrebeurs voor de Mode en maak tevens kans op een exclusief 4-persoons Oilily ontbijtservies t.w.v. € 389!

www.oilily.nl
22 oktober 2007

 

Jeroen Bik CEO bij Oilily

Jeroen Bik is de nieuwe CEO van Oilily. De oud-directeur van The Society Shop, tegenwoordig Soc13ty geheten, is op 7 juni aangetreden bij de Nederlandse multinational. Oilily heeft Bik aangetrokken omdat hij “Een vakkundig man is, en veel verstand heeft van confectie. Het is de juiste man op de juiste plek,” aldus woordvoerdster van het bedrijf Danielle Elias.

Onderleiding van Bik zijn al een aantal toevoegingen aan het assortiment gedaan, die de unieke punten van Oilily duidelijker moeten benadrukken. Daarmee hoopt het bedrijf weer in een opwaartse spiraal te komen.

Jeroen Bik (1956) begon zijn carrière aan de Amsterdamse HTS. Vervolgens werkte hij als account manager bij Ted Bates en marketing manager bij General Foods. De modewereld betrad hij toen hij in dienst kwam bij Hij en Zij, tegenwoordig We en later als commercieel directeur bij Zeeman. In 1997 nam hij The Society Shop over, waarvan hij de aandelen vorig jaar verkocht.

www.oilily.nl
12 juli 2007

 

Oilily klaar voor verkoop

Oilily staat te koop. Dat bevestigt H2 Equity Partners, een bedrijf dat een meerderheidsbelang heeft in de Nederlandse producent van kinder- en dameskleding. Om de mogelijkheden van de verkoop te onderzoeken is de Engelse investeringsbank Rotschild aangetrokken.

Oliver Blackedy, binnen Roschild verantwoordelijk voor het onderzoek, vindt het nog wat ver gaan om te stellen dat Oilily te koop staat. Maar hij zegt wel te verwachten dat Oilily bij een goed bod van de hand gaat. “De investeerders hebben hun taak uitgevoerd. Nu is het tijd voor een nieuwe fase,” legt hij uit. Hiermee doelt hij op de recente geschiedenis van het bedrijf. In de jaren negentig draaide het bedrijf verlies en in 2003 kochten investeerders van Abn Amro Capital en H2 Equity Partners een meerderheidsbelang. Om het tij binnen het bedrijf te keren voerden de investeerders een aantal veranderingen door op gebied van IT, management en administratie. Dit leidde ertoe dat de onderneming weer winstgevend werd.

Welk bedrag de eigenaren precies onder ‘een goed bod' verstaan, kan Blackedy niet zeggen, maar vijftig miljoen zou het bedrijf volgens hem niet afwijzen. Oilily werd in 1963 opgericht door Willem Olsthoorn. Momenteel bezit Oilily zeventig eigen winkels in Europa, de VS, Japan en Korea. Verder worden de accessoires en de kledingcollecties verkocht in diverse shop-in-shops en door onafhankelijke retailers.

www.oilily.nl
27 februari 2007

 

Oilily opent in New York

chairsMet de opening van een flagshipstore en een showroom in New York zette het Nederlandse modemerk Oilily deze maand een nieuwe stap op de Amerikaanse markt. Het is de bedoeling dat de kersverse winkel het begin is van de groei die het merk komende tijd overzees wil doormaken. Oilily probeert elke winkel de typische sfeer mee te geven van de stad waarin de winkel gevestigd is. Om dat te bereiken werd het interieur van de kersverse winkel in New York ontwikkeld samen met het ontwerpbureau Uxus en geïnspireerd door de ateliers van artiesten. De uitstraling is een mix tussen klassiek en modern. De nieuwe winkel beslaat 1530 vierkante meter en presenteert behalve de meest recente collectie van Oilily ook enkele ‘limited edition’ collecties, waaronder die van voorjaar 2007. De pas geopende winkel is niet de eerste stap op de Amerikaanse markt. Afgelopen zomer ging al een zaak in San Francisco open, vrijwel gelijk met een boetiek in Atlantic City. In 1987 opende het bedrijf zijn eerste Amerikaanse winkel in Boston, een jaar voordat het merk zich vestigde in Europese landen als Engeland en Spanje. De eerste winkel in Japan opende zijn deuren in 1995. Al sinds de oprichting in 1963 kenmerkt Oilily zich door vrolijke kleuren, een vrije uitstraling en elegante ontwerpen voor damesmode. Ondanks waarschuwingen dat kinderkleding van hoge kwaliteit niet zou verkopen omdat kinderen te snel uit hun kleren groeien, zette Oilily in op kinderkleding. De populariteit van het merk groeide snel. In 1985 opende de eerste Oililywinkel. Al snel volgde het Oililymagazine en de Oililyclub. Een aantal keer was Oilily te zien in musea, waaronder het Guggenheimmuseum in Bilbao. Twee jaar geleden kreeg Oilily officiële erkenning met het winnen van de Kids Fashion Award van EFKA. Momenteel bezit Oilily zeventig eigen winkels in Europa, de VS, Japan en Korea. Verder worden de accessoires en de kledingcollecties verkocht in diverse shop-in-shops en door onafhankelijke retailers.

www.oilily.nl
17 oktober 2006

 

 

Oilily opent flagshipstore in Antwerpen

De flagshipstore van het Nederlandse modelabel Oilily is ontworpen door UXUS design of Amsterdam en beslaat zo'n 400 vierkante meter retailruimte. Op de eerste verdieping is een speciale showroom ingericht voor inkopers uit de modebranche.

George Gottl van UXUS Design: “We hebben Oilily altijd al gezien als een merk die mode met kunst verenigt. Naar ons idee is de behoefte van de consument naar de orginaliteit, optimisme en creativiteit waar Oilily voor staat aan het groeien.”

Naast een winkel is ook de eerste Cafe Oilily in het pand gehuisvest, voortgekomen uit een samenwerking met het culinaire team van het Flamant Dining restaurant in Antwerpen.

Voor de komende paar jaar staan verdere plannen voor expansie op stapel, waaronder het openen van nieuwe winkels in Amerika.

www.oilily.nl
5 januari 2006

 

 

"We zijn altijd sterk geweest als een merk met een eigen identiteit"
Oilily staat bekend als heel kleurrijk

Wie aan kleurige kinderkleding denkt, denkt aan Oilily. Label van Nederlandse bodem dat zo succesvol is, dat ook moeders de kleding willen dragen. Inmiddels is zijn de lijnen uitgebreid met kleertjes voor baby's, tassen, jassen en parfums. Maar heel herkenbaar blijven de kleuren. Eerder nog de manier waarop de kleuren zijn samengesteld. FashionUnited sprak met Poekie Cuppens. Zij is al veertien jaar verbonden met het kleurrijke label, sinds vijf jaar als hoofd design printgroep en kleur.

Zijn jullie met mode bezig of creëren jullie een eigen wereld?
"We maken een eigen wereld, we zijn niet bezig met het kijken naar mode prognoses. We hebben een eigen identiteit en die hebben we al veertig jaar. We kijken natuurlijk wel naar de wereld, want het zijn de mensen van nu die we kleden."

Hoe werkt 't precies bij Oilily?
"De zomercollectie van 2005 is conceptmatig af, alleen zijn er nog geen samples. Op dit moment denken we al aan de wintercollectie van 2005-06. We hebben vier ontwerpgroepen: een baby-, kinder- en damesontwerpgroep. Daarnaast is er nog een aparte printgroep. Alle leden van deze groepen doen we bij elkaar en vervolgens gaan zij in drieën uiteen. Ze worden over de hele wereld uitgezet! Naar Japan, Estland en Londen. Zelf ben ik naar Londen geweest. Het reisje naar Londen bestond uit een bezoek aan de historische afdeling van het Victoria & Albert Museum, de British Library en winkels van nu bekijken.
Na terugkeer komen we allemaal bij elkaar in onze ontwerpstudio in Alkmaar. Dan gooien we bijeen wat we gevonden hebben, we zoeken er wat uit en destilleren het. Hieruit ontstaat een sfeerrichting en een kleurrichting."

Welke filosofie hanteren jullie?
"Qua kleur zijn een aantal aspecten waar we rekening mee houden. We hebben onze eigen winkels waarin we duidelijk naar voor willen laten komen dat ieder seizoen het kleurbeeld verandert waardoor we mensen blijven verrassen. We hebben twee seizoenen met elk vijf leveringen. En iedere levering verschuift 't kleurbeeld een beetje. Maar ze blijven met elkaar te combineren, want een collectie is niet altijd geheel verkocht als de nieuwe levering binnenkomt, waardoor de kleuren naast elkaar in de winkel komen te hangen. Het moet harmonieus blijven, je kunt daarom eerder spreken van een evolutie van kleuren.
Oilily staat als merk bekend als heel kleurrijk, maar 't zijn niet alleen felle kleuren. Er zitten heel veel contrasten binnen de collectie. Want felle kleuren komen beter uit als je ze combineert met rustige neutralen. Wij gebruiken heel veel dessins. En felle kleuren, die komen mooier uit met 'vieze' kleuren. Als je alleen felle kleuren gebruikt wordt 't geheel plat.
Een concurrent vertelde eens dat hij door één trui van ons te kopen zijn kleurenpallet al klaar had. Alleen haalde hij er de 'vieze' kleur uit en maakte daar de hoofdkleur van. Hij had het niet goed begrepen."

Welke kleuren gebruiken jullie?
"Onze kleurkaart bestaat uit hoofd- en twee soorten bijkleuren. De hoofdkleuren worden gebruikt voor jurken, jassen en broeken. De accentkleuren zijn bedoeld voor t-hirts en als achtergrondkleur in dessins. Een t-shirt gebruik je namelijk vaak in je outfit als een accent. Vervolgens zijn de kleine accentkleuren terug te vinden strepen, ruitjes, dessins en borduursels, meer als details."

Wat is het geheim van jullie succes?
"We zijn altijd sterk geweest als een merk met een eigen identiteit en die identiteit zijn we trouw gebleven. Het resultaat is een uitgesproken merk. We herhalen geen successen uit het verleden. Ook als iets goed loopt, zit 't maar één seizoen in de collectie. "

Hoe vertaal je inspiratie naar een product?
"Zo'n proces gaat het hele seizoen door. Nieuwe producten ontstaan door te brainstormen over kleur. Of ontstaan na het zien van oud textiel of andere materialen. Er zijn bijvoorbeeld in Estland materialen gezien, daar zou best wat mee kunnen gebeuren …"

Hoe ziet de toekomst eruit?
"Dat het nu een heel kleurige tijd is maakt het wel gemakkelijk voor ons. Maar ook al zal dat veranderen, wij houden toch aan kleuren vast, want er zullen altijd mensen zijn die van kleuren houden, van iets origineels. Wij hebben vaste klanten, fans die altijd voor Oilily kiezen."

Is er nog iets wat je kunt zeggen over kleur en Oilily?
"Als je het over kleur hebt, denken mensen meteen aan Oilily. Maar er is ook een bepaalde manier van omgaan met kleur wat het tot Oilily maakt. We hebben hier vier dessinontwerpers die allemaal hetzelfde gevoel moeten hebben. Het Oilily-gevoel. Er is wel sprake van structuur omdat we weten hoe de winkel eruitziet na een levering. Maar is geen formule, meer het Fingerspitzen gefühl."

www.oilily-world.com
uit FashionUnited Vakblad, mei 2004

 

 

Oilily's verjaardag

Het kleurige kindermerk Oilily bestaat veertig jaar en dat moet gevierd worden! Dit jaar heeft het merk verschillenden unieke stukken in de collectie opgenomen en worden er speciale activiteiten in de eigen winkels georganiseerd.

Het hele feestje staat in het teken van het thema kermis. Oilily heeft een nieuwe lijn die "Oilily's Delicious One and Onlys" is gedoopt en bestaat uit vintage Oilily-kleding en succesnummers uit vorige seizoenen.

www.oilily-world.com
23 mei 2003

 

ABN en H2 Equity meerderheidsbelang in Oilily

ABN Amro en H2 Equity Partners hebben een meerderheidsbelang verworven in Olly's Holding. Dat heeft het bedrijf afgelopen week bekend gemaakt. De twee investeerders hebben het meerderheidsbelang overgenomen van oprichter en grootaandeelhouder Willem Olsthoorn. Olly's Holding is het kledingbedrijf achter het dames- en kindermodemerk Oilily. De overdracht zal waarschijnlijk eind deze maand worden afgerond.

Olsthoorn zei in een verklaring de investering toe te juigen, omdat deze Oilily in staat stelt haar marktpositie nog verder te versterken. ABN Amro en H2 Equity Partners wilden niet inhoudelijk ingaan op de overeenkomst, maar hebben bevestigd dat zij "meer dan 50 procent" van de aandelen van Olly's Holding hebben overgenomen. H2 Equity Partners, dat in Utrecht is gevestigd, liet verder weten dat het een "actieve rol in het management van het bedrijf gaat vervullen."

Olly's Holding, dat gevestigd is in Alkmaar, werd in 1963 opgericht en verkoopt jaarlijks voor ongeveer 90 miljoen euro. Producten van het merk Oilily worden wereldwijd verkocht. Het bedrijf heeft zeventig eigen winkels in Europa, de Verenigde Staten en Azië en wordt daarnaast in nog veertig landen verkocht.

www.oilily-world.com
15 januari 2003

 

OILILY CHILDREN'S WEAR GAAT NAAR 10 LEVERINGEN PER JAAR

Ook Oilily springt in op de trend om voor de consument een steeds wisselend en nog aantrekkelijker aanbod in de winkels te kunnen brengen. Oilily Children's Wear komt met ingang van spring/summer 2002 met het aanbod van tien leveringen per jaar voor de detaillisten.

Na een geslaagde pilot in de Exclusive Oilily Stores in Europa en de USA, heeft Olly's BV besloten om ook de detaillisten die de Oilily Children's Wear collecties verkopen tien keer per jaar van leveringen te voozien. In de vorm van diverse thema capsules heeft Oilily het hele jaar door maandelijkse leveringen, met uitzondering, kort voor de uitverkoop-periodes, van mei en november.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stefan van Schooten, sales manager children's wear, via [email protected]

www.oilily-world.com

 

OILILY START MET NIEUWE JUNIOR BOYSWEAR
Met ingang van Spring/Summer 2002 (1e leveringen december 2001) zal Oilily in het Junior segment (8-14 jaar) de markt gaan veroveren met een verfrissende Boyswear collectie.

Met Oilily the Girls was Oilily al enige jaren actief in dit segment voor de meisjes. Er zal nu onder één label, Oilily Junior, een totaalbeeld worden neergezet met toch een zeer duidelijk karakter voor zowel de 'girls' als de 'boys'.

De lancering van de Oilily Junior Boys collecties zal gepaard gaan met een Europese prijsvraag welke voor 'boys only' zal zijn en zal lopen via de detaillisten en de Exclusive Oilily Stores. Dit als een stap in de richting van het Oilily Lifestyle concept. Dit concept houdt in dat Oilily zich steeds meer wil gaan profileren als een merk dat staat voor een duidelijke levensstijl.

Oilily staat voor veel meer dan alleen maar kleding en brengt onder dezelfde naam diverse soorten producten op de markt. Bestaande voorbeelden hiervan zijn horloges, cosmetica, schoolartikelen, brillen en zelfs geboortekaartjes.

 

OILILY CHILDREN'S WEAR JEANS AGENTUUR NAAR JOS DE JONG
Na een jarenlange, zeer goede samenwerking met Dolf Eendebak Agenturen BV, heeft Olly's BV in goed overleg besloten om met ingang van de start van het verkoopseizoen voor voorjaar/zomer 2002 de Oilily Children's Wear Jeans collecties onder te brengen bij Jos de Jong Mode BV in Amstelveen.

Deze beslissing is ontstaan vanuit een strategische keuze. Olly's BV zal door de bundeling van krachten van de beide Children's Wear collecties (Oilily Collection en Oilily Jeans, van New Born Baby t/m Junior) een beter en completer beeld laten ontstaan. Het zal dan ook een stap voorwaarts zijn beide collecties onder één dak aan de detaillist aan te kunnen bieden.