Tekort fabriekspersoneel Vietnam

Om een einde te maken aan het tekort aan arbeidskrachten in de Vietnamese textielindustrie, openenen producenten in dat land trainingsfaciliteiten in afgelegen gebieden. “Het tekort aan mankracht begint nijpend te worden,” zegt de directeur van HCM, de vereniging voor kleding, textiel en borduren, op VietNamNet. “Een tekort aan arbeidskrachten gedurende het eerste kwartaal van het jaar is normaal, maar nu kampen veel bedrijven nog steeds met een ondercapaciteit van 60 procent.”

Nguyen Ngoc Thuy is directeur van Tan Phu Cuong een productiebedrijf dat is aangesloten bij HCM. Hij zegt: “Het tekort aan arbeidskrachten is een serieus probleem, zeker nu Vietnam op het punt staat om zich bij de wereldhandels organisatie (WTO) aan te sluiten en verschillende kledingfabrikanten willen uitbreiden.”

Thuy verwacht dat het tekort de komende maanden nog verder zal oplopen. Zijn bedrijf kampt met een continue tekort aan mankracht van 20 procent. Hij heeft dan ook besloten om trainingsfaciliteiten op te zetten in het berggebied in het midden van het land (de provincie Dak Lak), waar hij kosteloos trainingen wil aanbieden aan mensen die in de zijn fabriek willen komen werken. Thuy is volgens de nieuwssite niet de enige die deze tactiek toepast. Steeds meer kleding- en textielproducten in Vietnam starten met trainingen voor toekomstige arbeidskrachten.

25 juli 2006

 

Ontzetting over ongevallen in kledingfabrieken

De Schone Kleren Kampagne heeft de noodklok geluid na een serie ongevallen in kledingfabrieken in Bangladesh. De afgelopen week zijn honderden arbeiders gewond geraakt of om het leven gekomen bij ongelukken in de Bengaalse kleding- en textielindustrie.

De reeks ongelukken begon afgelopen donderdag in de havenstad Chittagong toen brand uitbrak in de fabriek van KTS Textile Industry, waarbij de vier verdiepingen tellende fabriek volledig afbrandde. De eerste berichten spraken van 54 doden en 64 gewonden. Later werd het aantal doden op enkele honderden geschat. Kortsluiting is waarschijnlijk de oorzaak van de ramp. Naar verluidt was de brand pas na 10 uur geblust.

Twee dagen na de brand bij KTS zijn ten minste 19 arbeiders omgekomen en 50 gewond geraakt toen een vijf verdiepingen tellende fabriek in de hoofdstad Dhaka instortte (foto). In het gebouw was onder meer een naaiatelier gevestigd. Het gebouw ‘Phoenix' in de industriezone Tejgaon bezweek tijdens de illegale verbouwing van de bovenste verdiepingen. Honderdvijftig bouwvakkers en een onbekend aantal kledingarbeiders waren zaterdagmorgen aanwezig toen het gebouw instortte. Phoenix Garments exporteert kleding naar Europa, zo meldt Schone Kleren Kampagne in een persbericht.

Zaterdag raakten ook in Chittagong 57 kledingarbeiders van de Imam Group of Industries gewond in het gedrang dat ontstond nadat een transformator explodeerde en ontbrandde. Vier van hen verkeren in kritieke toestand. In het gebouw waren naar verluidt de bedrijven Moon Fashion Limited, Imam Fashion, Moon Textile, Leading Fashion en Bimon Inda garment factories gevestigd.

De Schone Kleren Kampagne, een internationaal netwerk van vakbonden en maatschappelijke organisaties dat zich inzet voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, roept om adequate maatregelen, te beginnen met reddingswerk. “Het is hartverscheurend dat jaar na jaar talloze vrouwen en mannen omkomen bij het maken van kleding voor de westerse consument” zegt Christa de Bruin van Schone Kleren. “We roepen alle betrokkenen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en aan deze zinloze verspilling van levens een eind te maken.”

Textiel is het belangrijkste exportproduct van Bangladesh. Het levert het land een jaarinkomen van meer dan $6 miljard en voorziet ongeveer twee miljoen mensen, voornamelijk vrouwen, van werk. Met de veiligheid en arbeidsomstandigheden is het echter zeer slecht gesteld.

www.schonekleren.nl
28 februari 2006

 

Katoendiscussie tijdens WTO

De conferentie van de World Trade Organisation staat dit jaar voor een groot deel in het teken van de katoenteelt. Aan de conferentie in Hong Kong doen zo'n 150 landen mee, waaronder Nederland. Doel van de onderhandelingen is onder andere overeenstemming te bereiken op het gebied van handelsverdragen en landbouwsubsidies. De hoge subsidies die de VS haar eigen katoentelers geeft, is voor met name de katoensector in West-Afrika een doorn in het oog. Door de hoge subsidies van de VS ontstaat er een overschot en daalt de prijs van katoen. Voor katoentelers in West-Afrikaanse landen als Benin, die vaak maar een tot twee ton katoen produceren, is de teelt zo niet langer rendabel.

Amerika geeft per jaar zo'n 4 miljard dollar subsidie aan zijn 25 duizend katoentelers. Hierdoor maken telers in West-Afrika volgens de Afrikaanse regering niet langer een kans. In West-Afrikaanse landen zijn 10 miljoen mensen van de katoenteelt afhankelijk. De Afrikaanse regeringen willen dat de VS eind volgend jaar 80 procent van haar subsidies heeft afgeschaft. De resterende twintig procent moet in de daaropvolgende twee jaar worden afgeschaft. De VS willen echter niet verder gaan dan een afschaffing van 60 procent. Wel zijn ze bereid steun te bieden aan de Afrikaanse katoenlanden van 7 miljoen dollar. Maar de katoentelers en ontwikkelingsorganisaties vinden dit veel te weinig.

'60 procent van de actieve bevolking is van katoen afhankelijk. 40 procent van onze export bestaat eruit', zegt Pascal Houssou, een hoge ambtenaar op het handelsministerie in de Volkskrant. 'Benin en de andere West-Afrikaanse katoenlanden Burkina Faso, Mali en Tsjaad lopen door de Amerikaanse subsidies jaarlijks 250 miljoen dollar aan inkomsten mis'.
De conferentie duurt tot en met 18 december, dan hoopt men overeenstemming over het onderwerp te hebben bereikt.

www.wto.org
15 december 2005

 

Boomerang overweegt opening nieuwe winkels

De kledingproducent Boomerang overweegt acht nieuwe winkels in zowel de Zweedse als buitenlandse markt. Het bedrijf zal dit najaar twee winkels in Gothenburg, in het westen van Zweden, openen en zegt ook binnenkort winkels te willen openen in Uppsala in het oosten van het land, en in Norrkoping in het centrale deel van Zweden.

Boomerang heeft momenteel 30 winkels in Finland, Noorwegen en de Benelux.

6 september 2005

 

 

Indonesië kan vraag niet aan

Tenminste honderd Indonesische kledingfabrikanten zeggen de vraag niet meer aan te kunnen. Sinds het wegvallen van de importquota in januari, is de vraag vanuit de Verenigde Staten naar productiewerk enorm gestegen, zo staat in Bisnis Indonesia, een landelijke krant.

De krant had de informatie van de secretaris van de Indonesische Textiel Associatie. Hij sprak van een vermeerderd potentieel aan Amerikaanse kopers die in contact willen komen met textielfabrikanten. De Textiel Associatie wil proberen de uitvoer naar de V.S. uit te breiden door deze landen gemakkelijker toegang te verstrekken tot producten uit het land van de duizend eilanden.

31 maart 2005

 

Producent M&S sluit fabrieken

Ulster Weavers uit Noord-Ierland sluit 2 van de 4 textiel productiebedrijven. Hiermee gaan 80 banen verloren. Het bedrijf produceert Iers linnen voor winkeliers als Marks & Spencer.

In verband met de reorganisatie rondom de sluitingen, verliezen de 38 werknemers in Armagh en de 39 arbeiders in Castlewellan in County Down hun baan, deze fabrieken gaan dicht. De andere 2 functies gaan verloren bij het hoofdkantoor in Banbridge in County Down.
De sterk oplopende kosten van productie in Noord- Ierland, als wel concurrentie van goedkoper producerende ondernemingen, liggen ten grondslag aan de beslissing, aldus algemeen directeur Declan Gormley.

17 februari 2005

 

25 miljoen stuks

Stork heeft zijn 25 miljoenste textieldruksjabloon verkocht. Het Twentse bedrijf introduceerde 40 jaar geleden de eerste rotatiezeefdrukmachine waarmee de basis werd gelegd voor één van de belangrijkste druktechnieken voor textiel. Door de introductie van rotatiezeefdruk lukte het om snel en efficiënt volmaakt ronde en naadloze sjablonen te maken, waar vervolgens een afbeelding op kon worden geëtst. Deze uitvinding zorgde ervoor dat er in plaats van tien tot vijftien meter, zonder problemen tot wel tachtig meter per minuut kon worden gedrukt.

Tegenwoordig liggen de productiesnelheden hoger en is naast de productietechniek ook de kwaliteit en levensduur van de sjablonen verbeterd. Nu is het mogelijk de meest verfijnde patronen af te drukken op textiel, behang en zelfs op bankbiljetten. De techniek wordt veelvuldig gebruikt op de grafische markt en kent ook digitale toepassingen.

Stork Prints bracht de techniek indertijd als eerste - en toen nog als enige - op de markt en is sindsdien marktleider op dit gebied. Voor meer dan de helft van alle textiel dat wereldwijd wordt bedrukt, gebruiken textielbedrukkers machines van Stork. (Bron: Zibb.nl)

http://stork.com/prints
26 november 2004

 

 

Resultaten Mossimo achteruit

Mossimo heeft over het tweede kwartaal van het lopende boekjaar een daling van de netto inkomsten gerapporteerd. De Amerikaanse producent van kleding en accessoires zag deze van $6,9 miljoen in 2003, dit jaar slinken tot $6,0 miljoen. Onder de streep bleef er voor het bedrijf in 2004 een winst over van $1,0 miljoen tegen 1,8 miljoen over dezelfde periode vorig jaar.

Met de resultaten van het tweede kwartaal heeft Mossimo ook meteen die voor de eerste helft van het lopende boekjaar berekend. Over een periode van zes maanden bedroegen de netto inkomsten $12,2 miljoen, tegen $12,7 Miljoen in 2003. De netto winst daalde van $3,2 miljoen tot $ 2,2 miljoen.

In mei maakte het bedrijf de resultaten voor het eerste kwartaal bekend. Ook die waren teleurstellen. De netto inkomsten over de eerste drie maanden waren gedaald tot $1,2 miljoen. Een jaar eerder bedroegen die nog $1,4 miljoen.

Directeur Mossimo Giannulli zei in een verklaring dat de bedrijfsresultaten het gevolg zijn van lager-dan-verwachte consumentenbestedingen.
Onder de naam Mossimo is heren-, dames en kinderkleding verkrijgbaar en wordt ook schoeisel en accessoires gebracht.

16 augustus 2004

 

Oudere doelgroep interessant

Doordat de meeste kledingproducenten zich richten op consumenten onder de 25 jaar, ligt er een heel terrein braak voor aanbieders van kleding voor oudere doelgroepen. Er is minder concurrentie, de smaak van ouderen wordt wel beïnvloed door die van jongeren, maar in een lager tempo, en ouderen zijn merkvaster.

De doelgroep vrouwen tussen de 35 en 54 jaar kent twee subgroepen: vrouwen met een gezin die vaak prijsbewust zijn en singles die meer te besteden hebben. Uit onderzoek van TNS blijkt dat jongere Britse vrouwen gemiddeld minder uitgeven aan kleding en schoenen dan oudere. Vrouwen onder de 35 geven £572 per jaar uit, vergeleken met £690 voor vrouwen tussen de 35 en 54. Jongere vrouwen komen gemiddeld 43 artikelen per jaar en oudere vrouwen 69.

Vrouwen tussen de 45 en 54 geven het meeste uit aan kleding. Deze groep besteedt zo'n £780 per jaar aan 81 artikelen. Wel hebben jongere vrouwen meer plezier in shoppen dan oudere vrouwen en zijn zij trendgevoeliger. Bij mannen is de verhouding omgekeerd: jongeren geven meer uit aan kleding dan ouderen. Mannen onder de 35 geven £366 per jaar uit en mannen tussen de 35 en 54 slechts £322. (Bron: Marketing Week)

9 augustus 2004

 

Kledingconcerns zwijgen over productieomstandigheden

De Consumentenbond heeft acht grote kledingbedrijven op een zogenaamde zwarte lijst geplaatst, omdat deze bedrijven tot nu toe hebben geweigerd openbaarheid te geven over de de omstandigheden waaronder hun producten zijn geproduceerd. Dat heeft de bond deze week bekend gemaakt. Op de lijst met totaal tien namen, staan bedrijven die vragen van de Consumentenbond over mogelijke kinderarbeid en milieuvervuiling uit de weg gaan.

In 2001 startte de Consumentenbond met een onderzoek in vier branches, te weten kleding, vlees, hout en mobiele telefoons. Bedrijven in deze sectoren werd om informatie gevraagd over de totstandkoming van hun producten. Veel bedrijven gaven geen antwoord, zo verklaart de bond in een persbericht, ook niet na veelvuldig aandringen bij de directie. Van zulke bedrijven houdt de bond op haar website nu een 'lijst van zwijgzame bedrijven' bij.

De enige twee niet-kledingbedrijven op de lijst zijn supermarktketen Dirk van den Broek en de telefoonfabrikant Motorola. De overige acht zijn kledingzaken die bij de Consumentenbond wisselende redenen hebben opgeven voor het niet invullen van de vragenlijsten. Zo gaf Hugo Boss aan dat het met de productie van het merk wel goed zit, omdat het een hoogwaardig merk is. Miss Etam reageerde ongeveer hetzelfde en gaf als argument dat de productie in Europa gebeurd. H&M en Mexx zijn op de lijst gezet toen na herhaaldelijk verzoek geen informatie werd gegeven omdat de vragenlijst niet in het engels was gesteld. Inwear en Steps hebben überhaubt nooit een reactie gegeven op de informatieverzoeken van de Consumentenbond en M&S Mode en V&D tenslotte, verwezen steeds door naar het moederbedrijf Vendex KBB. Zodra deze bedrijven alsnog aan het onderzoek meewerken zullen zij van de lijst worden verwijderd.

Vendex KBB werd vorig jaar door een andere consumentenorganisatie vuur genomen. Goede Waar & Co. publiceerde in oktober 2002 een rapport waaruit bleek dat vooral Indiaase leveranciers van het concern geldende milieu- en arbeidsregels met voeten traden.

De Consumentenbond pleit al geruime tijd voor een Wet openbaarheid van productie en ketens (Wok) en hoopt met de publicatie van de zwarte lijst steun te krijgen voor doorvoering van deze wet. De bond is nu een actie gestart en wil vooral dat mensen mondiger worden. Onder het motto: 'Hoe zwijgzaam is uw super?' worden als eerste de vleesverkopende supermarkten onder de aandacht gebracht. Consumenten worden opgeroepen op te beginnen met de supermarkten te bestoken met vragen over de herkomst van het vlees dat zij verkopen en over de leefomstandigheden van de dieren. Na de supers komen ook andere branches aan de beurt.

1 februari 2003

 

Inkomen Delta Galil stijgt 52%

Delta Galil, de internationale private label producent van kwaliteitsmerken als Ralph Lauren, Donna Karan, Calvin Klein, Hugo Boss en Nike, rapporteerde deze week een stijging van 52% in het netto inkomen van het derde kwartaal tot 6.5 miljoen Euro. De fabrikant meldde deze week dat de verkoop 149.3 miljoen Euro opbracht in dit kwartaal, een stijging van twee procent boven het vergelijkbare kwartaal van 2001. Noord- Amerika bracht 57% van de totale verkoop op, Europa 37% en de verkoop in Israel was goed voor zes procent van de totale verkoopopbrengst.

In de eerste negen maanden van 2002 verkocht het bedrijf voor 401 miljoen Euro, een daling van drie procent vergeleken met deze periode in 2001. Europa’s aandeel in de negen maanden periode was 39%. De bruto winst van het bedrijf in de eerste negen maanden van dit jaar steeg zes procent tot 21.9 miljoen Euro vergeleken met 20.7 miljoen in 2001.

Delta Galil Industries fabriceert kleding, mannen ondergoed, sokken, baby- en gelegenheidskleding. Delta's producten worden wereldwijd verkocht door retailers als Marks & Spencer, Victoria's Secret, GAP, Banana Republic, Carrefour en Wal-Mart. Het hoofdkantoor staat in Israel. Delta bezit fabrieken in Israel, Schotland, Jordanie, Egypte, Turkye, Oost Europa, Noord- en Centraal-Amerika, de Caribische eilanden en het Verre Oosten.

www.deltagalil.com

15 november 2002

 

Verdubbeling export Indiase textiel

Goed nieuws uit India duidt erop dat de textielindustrie eindelijk uit het dal begint te klimmen waar het sinds de aanslagen van 11 spetember in verkeerde. De export uit India naar Europese landen zoals Duitsland en Spanje en de export naar Rusland is namelijk sterk gestegen.

Vooral de export naar Duitsland was in april van dit jaar met 36% toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging is vooral een gevolg van de groeiende export van katoenen vezels en stoffen. De waarde van deze export is verdubbeld van $10 miljoen vorig jaar tot $21 miljoen dit jaar.

Ook de export naar Spanje is opvallend toegenomen met 40%. Export naar Italië steeg met 20% en naar de Arabische emiraten met 19%. De VS is als groeimarkt te verwaarlozen, de waarde van de export naar dit land nam weinig toe, van $159 miljoen vorig jaar naar $169 miljoen dit jaar.

De stijging betreft voornamelijk katoenen vezels en stoffen (36%), kunstmatige vezels en stoffen (56%), kledingstukken en andere textielproducten (55%). De export van wol en wollen stoffen nam echter af over deze periode. Ook de belangstelling voor wollen kleding en voor kleding van syntetische stoffen nam af.

Afname Taise kledingexport

De export van de Taise kledingindustrie is over de eerste helft van dit jaar met meer dan 13% afgenomen. Volgens de directeur van de Tai Garment Association, Suchart Jantranakharatch is de afname vooral te wijten aan de economische terugloop in de VS. De export naar de VS nam met bijna 14% af. Ook de export naar de EU en naar Japan nam af met respectievelijk 8 en 19%. Voor het derde en vierde kwartaal wordt een voorzichtig herstel van tussen de 3 en 6% verwacht.

19-08-02

 

Import Indiaase confectie gestegen

De waarde van de import van confectie kleding afkomstig uit India is de afgelopen maand in de EU met 3.4% is gestegen - als men naar het aantal stukken kijkt - wat een waardetoename van 22.7% vertegenwoordigt, zo werd afgelopen maandag bekend gemaakt. Over de eerste vier maanden van 2002 werd een toename van 9% gemeten naar 376.6 miljoen stuks met een waarde van $1.4 miljard.

Uit cijfers van de Apparel Export Promotion Council (AEPC) blijkt dat de export naar de totale Indiaase kleding-export met 20% is toegenomen naar $ 376 miljoen. De export naar de Verenigde Staten alleen al is in kwantiteit met 50% toegenomen.

AEPC voegde daar nog aan toe dat de cijfers een exporttoename van confectiekleding laten zien van 15.4% naar 93.6 miljoen stuks, ondanks een afname van de export naar Canada met 16%.

13/08/02


Textielbeurzen Azië groeien sterk

De verhuizing van de Intertextile Shanghai naar de New International Expo Centre in Shanghai heeft een enorme toename van het aantal exposanten tot gevolg gehad. Voor de Chinese textiel- en modevakbeurs, die plaatstvind van 9 tot 11 oktober as., hebben zich nu 880 exposanten ingeschreven.

Ook de najaarseditie van Interstoff Asia, de stoffen beurs die van 2 tot 4 oktober in Hong Kong plaats vind, verwacht dit jaar meer dan 500 exposanten uit 20 verschillende landen tegen 429 exposanten vorig jaar. Mede-organisator Messe Frankfurt dankt het succes aan het gat in de markt waar met deze beurs op wordt ingespeeld.

Onder de deelnemende bedrijven van Intertextile Shanghai bevinden zich ongeveer 670 kledingproducenten, dat is een stijging van 34% vergeleken met vorig jaar. Hiervan is iets meer dan de helft afkomstig uit China. Van de buitenlandse exposanten is het meerendeel uit Italië afkomstig, dat vertegenwoordigd wordt door 86 bedrijven.

Opvallend is de groei van het aantal interieur-producenten bij Intertextile Shanghai. Deze groep is met 13% toegenomen en staat nu op 210 exposanten afkomstig uit 13 landen.
Intertextile Shanghai wordt net als Interstoff Asia mede-georganiseerd door Messe Frankfurt GmbH. Hierbij wordt samengewerkt met China's departement voor de textiel industry (CCPIT), de China Information Centre en China Home Textiles Association (CHTA)

09-08-02


Indonesische textiel waarschuwt voor inklappen

De vice-voorzitter van de Textile Association Indonesia zegt dat de textiel industrie in zijn land binnen twee jaar zal inklappen tenzij fabrikanten en de overheid stappen ondernemen om meer zekerheden aan afnemers te waarborgen. Sinds enkele jaren neemt de export gestaag af, over het eerste half jaar van 2002 daalde de export naar 7 miljard dallar ten opzichte van 7,6 miljard een jaar eerder. De textiel industrie is een belangrijke pilaar van het land.

De vice-voorzitter meent dat een tekort aan buitenlandse investeerders de hoofdreden is waarom de bedrijfstak in deze situatie belandt is. Buitenlandse investeerders hebben niet genoeg zekerheden en stabiliteit in het land. Als de regering niet op zeer korte termijn het internationale vertrouwen in de Indonesische kledingindustrie herstelt is de kans groot dat deze 2004 niet haalt.

2-7-2002
Bron: emerging textiles

 

 

Productie in India en Pakistan wellicht vertraagd

De oplopende spanning tussen India en Pakistan kan negatieve gevolgen hebben voor de uitlevering van kleding die in die landen gemaakt wordt. Dit is de vrees van werknemers in de branche aldaar.

De kleding export in India en Pakistan liep na de aanslagen in september al een klap op doordat merken besloten elders te gaan produceren door de dreigende oorlog in de regio. De exporteurs vrezen nu soortgelijke verplaatsing van productie voor de levering zomer 2003 die in juli ingegeven zal worden.

Om onzekerheden in leveringen te voorkomen zullen bedrijven overwegen om hun sourcing in andere Aziatische landen te doen. ander from other Asian nations. Op lange termijn zullen buitenlandse investeerders hun plannen om nieuwe fabrieken op te zetten uitstellen. Als de spanning in de regio blijft oortduren zouden zij kunnen besluiten om in China te investeren, alwaar over twee en een half jaar geen textiel quota's meer zijn.

8-6-2002