Parijse sferen bij Ronald Kolk

Ronald Kolk houdt van theater. Wie de modeshows van de Nederlandse couturier bezoekt weet vooraf dat het publiek veel meer te zien zal krijgen dat een rij modellen gestoken in de nieuwste collectie. Zo zagen wij bij Kolk al eerder illusionist Hans Klok optreden en werd de show in maart gestolen door een levende albino python. De 12 e modeshow van Kolk deze week, welke als thema ‘I love Paris' meekreeg, was aanleiding om nog eens goed uit te pakken. De avond werd geopend door Liesbeth List die de Franse hoofdstad toepasselijk bezong en afgesloten met een gala. Bij Ronald Kolk wordt voor de begeleidende muziek geen klungelig cd'tje opgezet, nee de ontwerper had een 30-koppig orkest ingehuurd met 7 vocalisten. Naast de 12 e couturecollectie presenteerde Kolk ook zijn derde tassen- en schoenenlijn met handgemaakte accessoires.

Prijzenswaardig is verder dat de couturier zich heeft verbonden aan de Pink Ribbon Foundation, een organisatie die wil bereiken dat meer mensen zich bewust worden van de ziekte borstkanker. “Kanker overkomt ons,” aldus Kolk. “Zo lang we deze ziekte nog niet onder de knie hebben kan er niet genoeg aandacht voor worden gevraagd.” Tijdens zijn show toonde hij daarom een ‘Pink Ribbon Dress' – een zwarte jurk versierd met breed roze lint. “Deze japon zorgt ervoor dat we letterlijk weer even stil staan bij de vernietigende kracht van de ziekte en bij de noodzaak om onderzoek naar oorzaak en genezing te blijven steunen.”

Verder bracht Kolk maar liefst 52 nieuwe creaties en een bruidstoilet op de catwalk. De ene nog spectaculairder dan de andere. Vooral Kolk's stoffengebruik valt op. De couturier heeft een voorliefde voor bijzondere combinaties, handgeweven tweeds en materialen waarvan soms eenmalig maar anderhalve meter is geproduceerd. Veel bont ook in zijn najaarscollectie, zoals felgekleurde met bont afgewerkte sjaals en stola's.
Fotografie: Karlijn Schölvinck

www.ronaldkolk.com
1 september 2005

 

Ronald Kolk Wear-Ables

Bij zijn 11e couturepresentatie kreeg het publiek tevens een voorproefje van de Ronald Kolks eerste ready to wear-collectie te zien die volgend jaar in de winkels ligt. Het was knap druk in de Wintertuin van het Amsterdam Krasnapolsky hotel. De Nederlandse couturier zit niet om aandacht verlegen. Er was plaats voor ruim 500 genodigden, maar in de zaal ging het gerucht dat er zeker 700 belangstellenden waren komen opdagen. Begrijpelijk, want Kolk staat erom bekend dat hij van zijn modeshows een spektakelstuk maakt. Couleur Tropical heeft hij zijn elfde Haute couture collectie gedoopt en dat resulteerde in een catwalkpresentatie die veel weg had van een Braziliaanse carnavalsoptocht: swingend, kleurrijk en sexy. De show werd geopend door de Nederlandse kampioenen Latijns-Amerikaans dansen, halverwege het avondvullende programma kwam een model voorbij met een albino python om haar nek en er werd knallend afgesloten op de ritmische klanken van Jennifer Lopes' 'Let's get loud'.

'Een explosie van kleuren' is de ondertitel voor de couture zomercollectie van Ronald Kolk en explosief was het. De ontwerper gaat er prat op dat hij als geen ander de kunst verstaat om met de moeilijkste stoffen te werken. Voor deze collectie heeft hij gebruik gemaakt van crêpes, hand-gepailletteerde geborduurde en geappliceerde stoffen, jacquard-geweven geprint zijde en zijden organza's. Dat resulteert in verrassende creaties voor vrouwen die niet bang zijn om op te vallen. Kolk houdt van fel, veelkleurig en veel glans en glitter. Qua vorm confirmeert hij zich niet aan standaarden. In zijn zomerpak combineert hij een strak gesneden bermuda tot op de knie met een keurig getailleerd jasje maar met een opvallend uitgesneden rug. En natuurlijk wordt dit gecombineerd met een hoed met de doorsnede van een gemiddelde salontafel.

De confectielijn 'Wear-Abels' zal uiteindelijk bestaan uit een prêt-à-porter collectie, tassen, schoenen, shawls en hoeden, horloges, cosmetica en parfum. Het voorproefje tijdens de coutureshow deze week was bescheiden. T-shirts met ruches in contrasterende kleuren, wijde rokken en broeken en een zijde bloes in een bijzondere print en weer een sexy rugdecolleté. Kleurrijk en opvallend - zoals van deze ontwerper te verwachten is - maar tevens geschikt voor een werkdag in de grote stad. Ronald Kolk Wear-Abels zal vanaf 2006 in geselecteerde winkels verkrijgbaar zijn. (EvL)

www.ronaldkolk.com
8 maart 2005

 

Nederlandse coutureshows - compleet avondje uit

De champagne ging royaal rond. In ons land geen modefestijn waar de bubbelwijn van M&C niet wordt geserveerd. Mode is een feestje in Nederland en dat geldt zeker voor onze coutureshows. Ronald Kolk vierde dit weekend feest - met alweer zijn 10e show én de geboorte van een tassen- en schoenenlijn.

"Nederlandse couture is in de eerste plaats praktisch", zei Kolk ooit in een interview. "Je zal wel moeten. Bij ons moet ieder stuk worden verkocht. Daar eten wij van." Bij Nederlandse couture gaat het dan ook niet over mode, maar veeleer over mantelpakken. Buitengewoon mooi gemaakte mantelpakken, dat wel, die inderdaad goed verkopen. Goede reden voor de ontwerpers om hun clientèle met enige regelmaat in de watten te leggen. De coutureshow is daarvoor een perfecte gelegenheid. Genodigden worden in stijl ontvangen - in het Amstel Hotel, Krasnapolsky of het Renaissance Hotel - verwend met lekkernijen en cadeautasjes toe. Een show van een Nederlandse couturier is dan ook meer dan een modeshow. Het is een avondje uit. Op deze society-feestjes verschijnt de bemiddelde klandizie in creaties van de ontwerper en fotografeert men liever bekende Nederlanders dan de mannequins op de catwalk. Toch zijn die laatsten zeer de moeite waard. Al was het maar omdat deze kleding zo dicht bij het dagelijkse leven staat, dat het helemaal niet onvoorstelbaar meer lijkt dat je het ooit zelf zal dragen.

Met zijn 10e Haute Couture Collectie bracht Ronald Kolk een ode aan de vrouwelijkste vrouw ter wereld. Een naam kreeg zij niet - die vrouw - maar zij is te vergelijken met Jackie O, Bette Midler, Grace Jones, Coco Chanel en Jerry Hall. Volgens de visie van Kolk is zij tevens een mysterie. Zij mag dan ongrijpbaar zijn, opvallen doet zij wel in een creatie van de couturier die vooral bekendstaat om de terugkerende dierenprints en zijn dramatische avondtoiletten. Maar voor het zover was kreeg het enthousiaste publiek - zo enthousiast dat er voor iedere outfit werd geapplaudisseerd - een collectie draagbare tailleurs en pakken te zien. Dierenprints waren er inderdaad, maar ook effen pakken, krachtige krijtstrepen en sterke ruiten. De kleuren ingetogen winters, maar vaak gedurfd gecombineerd met blouses in contrasterende prints, opvallende kousen en de sexy Kolk pumps met luipaard-print en felrode hak. Deze eerste schoenenlijn van Ronald Kolk, die in Italië wordt gemaakt, bestaat voorlopig uit dat ene model maar wekt acute hebberigheid op. De avond uit was compleet toen de serie spectaculaire avondjaponnen werd omlijst met een optreden van illusionist - zeg nooit goochelaar - Hans Klok, die uiteindelijk de bruid tevoorschijn toverde. Het was een passende finale waarmee de toegankelijke Nederlandse couture toch een beetje ongrijpbaar werd. En dat is weer helemaal mode.
(EvL)

www.ronaldkolk.com
27 september 2004
(foto's: Karlijn Schölvinck)